év

* 10 éves kortól

cm

kg

  Férfi
  Nő

Kitöltési útmutató:
Az életmódod, vagyis a napi fizikai aktivitásod helyes kiválasztása nagyon fontos, hogy minél pontosabb eredményt kapjál a testsúlymegtartó napi energiaszükségleted meghatározása tekintetében. Éppen ezért arra kérlek alaposan fontold meg melyik kategóriába sorolod magad!

Fizikai aktivitás
Bár a kalkulációban csak a heti edzések száma szerepel, csak a megfelelő minőségű, vagyis a megfelelő időtartamú és intenzitású edzést számíts egy alkalomnak.

INAKTÍV - nem sportolok vagy minimális testmozgást végzek
ENYHÉN AKTÍV TIPUS - hetente 1-3 alkalommal sportolok
KÖZEPESEN AKTÍV TIPUS - hetente 4-5 alkalommal sportolok
NAGYON AKTÍV TIPUS - hetente 6 alkalommal sportolok
EXTRA AKTÍV TIPUS - minden nap sportolok

Életmód
Amennyiben az edzéseid mellett még extrém nehéz fizikai munkát is végzel minden nap akkor eggyel intenzívebb kategóriába sorold magad, amennyiben pedig az edzéseid mellett extrém mozgásszegény életmódot folytatsz akkor pedig eggyel kevésbé intenzív kategóriába. (ahol erre van lehetőség természetesen)

Ülőmunka: Ülő helyzetben töltöd a napod jelentős részét. (könyvelő, banktisztviselő, telefonos ügyfélszolgálati munkatárs, egyéb sok üléssel járó szellemi foglalkozás)
Könnyű fizikai munka: Ülnöd, állnod, járnod kell és könnyű dolgokat emelgetsz, jellemzően szobahőmérsékletű helyen (pl. takarítás) és ide soroljuk a kisgyermekkel otthon lévőket is a mozgásterhelés fokozata szerint.
Nehéz fizikai munka: Teljes munkaidőben állnod, járkálnod kell, emelgetned kell dolgokat, extrém hőmérsékleten, illetve nehéz körülmények között. (lapátolás, dobozok, konténerek pakolása)

Megjegyzés
Azt tudni érdemes, hogy csak laboratóriumi körülmények között lehet nagy pontossággal meghatározni az anyagcserédet és napi energiaszükségletedet. Már csak azért is, mert egyéni eltérés is mutatkozhat az egyes emberek anyagcseréje, hormonháztartása, genetikája tekintetében.